De bereiding
Was de (bloed)sinaasappels grondig. Doe de sinaasappels in een pan met wat koud water, breng aan de kook, gedeeltelijk met het deksel erop en kook gedurende anderhalf uur. De sinaasappels zijn klaar als je er met een mes in kan prikken. Giet af, gooi het kookwater weg en snijd, wanneer ze zijn afgekoeld, elke sinaasappel doormidden en verwijder de pitten. Daarna mag je ze met een staafmixer of in een keukenmachine pureren, met schil en al.
Ingrediënten
375 gram sinaasappels
4 grote eieren
225 gram suiker
125 gram gemalen amandelen (of amandelmeel)
125 gram bloem
2 tl bakpoeder
Glutenvrij: vervang dan het gedeelte bloem voor amandelmeel en gebruik glutenvrije bakpoeder
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 180°C. Je kunt alle andere ingrediënten in de keukenmachine doen en mengen. Of je kunt de eieren met de hand kloppen en de suiker, amandelen en bakpoeder toevoegen, goed mengen en dan als laatste de sinaasappelpulp toevoegen. Kies voor een ronde springvorm, van bijvoorbeeld 20 cm, 8 inch en vet deze in met boter.
Giet het cakebeslag in de voorbereide vorm en bak gedurende een uur, wanneer een prikker er schoon uitkomt; je zult het waarschijnlijk na ongeveer 40 minuten moeten afdekken met aluminiumfolie of vetvrij papier om te voorkomen dat de bovenkant verbrandt. Haal uit de oven en laat afkoelen, op een rek, maar in de vorm. Wanneer de cake koud is, kun je hem uit de vorm halen.
Wist je trouwens dat je een cake echt prima in de vriezer kan bewaren! Als je deze 3 uur van te voren laat ontdooien heb je een heerlijke verse cake. Je kunt de cake eventueel garneren met gesnipperde amandelen of een schijfje bloedsinaasappel.