Zomerse amuse: hapje met kletskop, avocado, gamba en currymayonaise
2260
post-template-default,single,single-post,postid-2260,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
 

Amuse: sesamkletskop met avocadoballetjes, tiger gamba en currymayonaise

Sesamkletskop met avocado, gamba en currymayonaise

Amuse: sesamkletskop met avocadoballetjes, tiger gamba en currymayonaise

Voor het zomermenu serveer ik een amuse, waarvan ik het recept graag met je wil delen. Een aantal handelingen kan je eenvoudig vooraf voorbereiden, zodat je de amuse in een handomdraai hebt geserveerd.

Sesamkletskop

Een kletskop wordt vaak met een dessert gecombineerd, wat ook superlekker is. Alleen voor het zomermenu is de kletskop onderdeel van de amuse. Net weer even anders. De randjes en stukjes kletskop die je over hebt van het uitsteken van de kletskop, kan je in een luchtdichte trommel bewaren en op een ander moment heerlijk combineren bij een dessertje.

Ingrediënten

125 gram poedersuiker
35 gram sesamzaad
50 gram maanzaad
40 gram bloem
80 gram roomboter
40 ml sinaasappelsap

Bereiding

Smelt de boter in een steelpannetje. Meng de droge ingrediënten voor de kletskop door elkaar, en voeg daarna de gesmolten boter en sinaasappelsap toe. Laat het beslag afkoelen. Maak nu platte rondjes ter grootte van een grote munt en leg deze voldoende uit elkaar op een bakplaat. Gebruik hiervoor bakpapier of een siliconen matje. Ze lopen namelijk nog behoorlijk uit. Bak ze af op 180C in ongeveer 8 minuten. Soms is het nodig om de bakplaat even om te draaien en ze nog 2 minuutjes langer te bakken. Het is mooi als ze een beetje bruin kleuren.

Haal de bakplaten nu uit de oven en laat ze even afkoelen. Gebruik een uitsteekvormpje om de kletskoppen mee uit te steken. Het is ook leuk als je ze in allerlei verschillende vormen hebt, maar voor mijn etentjes steek ik ze wel altijd uit. Let op! Als de kletskop nog te warm is dan lukt het niet, maar je moet ook uitkijken dat de kletskoppen niet te hard zijn, want dan hebben ze kans om te breken. Lijkt nu heel precies werkje, maar dat gaat je gewoon lukken. En zo niet: ook in stukjes is de kletskop heerlijk.

Currymayonaise

Ingrediënten

1 sjalot
1/4 granny smith
5 gram kerrie
1 el olijfolie
mayonaise
scheut gembersiroop

Bereiding

Zet sjalot, appel en kerrie aan in de olie. Blus het mengsel af met water en laat een paar minuutjes zachtjes koken. Laat het mengsel afkoelen. Pureer daarna met staafmixer, voeg een scheut gembersiroop toe en een aantal lepels mayonaise totdat je de juiste substantie krijgt. Tussendoor dus even proeven:).

Gamba of kleine groene asperge

Ingrediënten

2 tiger gamba’s per persoon
scheut sojasaus
scheut sesamolie

Voor de amuse gebruik ik 2 gamba’s per persoon, verwijder het darmkanaal indien aanwezig. Even droogdeppen en dan marineren in de sojasaus en sesamolie.

Bereiding

De gamba bak je a la minute in een warme pan op hoog vuur totdat de gamba aan beiden kanten roze kleurt en helemaal gaar is. Let op, niet te lang bakken, want dan wordt de gamba taai. Als je vegetariërs als gast hebt, of iemand die niet van vis houdt dan gebruik ik hiervoor kleine groene asperges die ik even kort bak op hoog vuur in de sojasaus en sesamolie.

Avocadoballetjes

Ingrediënten

1 avocado voor 2 a 3 personen (afhankelijk van de grootte)
hazelnootolie
citroen
peper /zout

Bereiding

Snijd de avocado doormidden. Gebruik een meloenbolletjeslepel en haal 3 avocadobolletjes per persoon uit de avocado. Doe dit in een mengkom en marineer met een scheut hazelnootolie, halve citroen en peper en zout. Even husselen en klaar. Let op! De avocado is het mooiste als deze knalgroen is, dus niet te lang van te voren bereiden, want dan kan deze iets bruin gaan kleuren.

Opmaak

Pak een klein mooi bordje en doe hier in het midden de drie avocadobolletjes op. Bovenop de avocadobolletjes komt de sesamkletskop. Aan beide kanten van het bordje de twee gebakken gamba’s of kleine groene asperges en een streep van de currymayonaise.

 

Heb je de smaak te pakken en zin om meer zomerse recepten te bereiden. Download dan hier het receptenboekje met een aantal recepten van het zomermenu.

 

 

No Comments

Post A Comment