Dadel gember ijs - Laura's Sabor
5179
post-template-default,single,single-post,postid-5179,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
 

Dadel gember ijs

Dadel gember ijs

Ijs maken vind ik echt fantastisch, omdat je eindeloos kan variëren met smaakjes. Nadat ik een chocolade gembercake had gemaakt, vond ik dat dit een tegenhanger nodig had, maar dan wel in hetzelfde smakenpalet, alleen een ander mondgevoel. Het werd het dadel gember ijs. En ik combineerde het met hazelnotenkruim.

Dit recept is goed voor ongeveer 500 ml ijs. Dikke vette tip: koop een siliconen quenelle matje en vul de vormpjes met ijs. Zodra het ijs goed is bevroren, doe je ze in een luchtdikke bak en bewaar je deze tot gebruik.

Ingrediënten

500 ml volle melk
5 plakjes verse gember
7,5 eidooiers (127,5 gram)
90 gram suiker
30 gram dadelstroop
20 gram gembersiroop
150 ml slagroom

Hazelnotenkruim

80 gram lichtbruine suiker
50 gram kristalsuiker
160 gram bloem
75 gram hazelnoten
100 gram roomboter

Bereiding dadel gember ijs

  • Giet de melk in een middelgrote steelpan. Doe de plakjes verse gember bij de melk en breng de melk tot tegen de kook aan. Zet het vuur uit, deksel op de pan en laat 20 minuten trekken.
  • Klop de eidooiers met de suiker en dadelstroop door elkaar en doe dit in een schone pan.
  • Doe de melk langzaam kloppend bij het eidooiermengsel en verhit het al roerend een minuut of 10, daarna mag je de gembersiroop toevoegen. Blijf kloppen totdat de vla is gebonden.
  • Laat de vla afkoelen en zet deze daarna in de ijskast.
  • Klop vlak voor het ijs draaien de slagroom op tot niet helemaal stijf en spatel door de afgekoelde vla.
  • Laat dan 30 minuten draaien in de ijsmachine of totdat deze bevroren is, maar nog wel in de spuitzak kan.
  • Daarna doe je het ijs in een spuitzak en spuit je deze in de malletjes voor de quenelles

 

Bereiding hazelnotenkruim:

  • Zeef bloem in een mengkom en voeg boter toe. Wrijf met je vingers de boter door de bloem tot je een mengsel hebt wat op zand lijkt. Voeg suiker en fijngehakte noten toe (gebruik daarvoor een hakmolentje).
  • Verspreid het mengsel in een gelijkmatige laag over een bakplaat en bak in 8 minuten op 180C

 

Het serveermoment

Haal het ijs 5 minuten voor het opdienen uit de vriezer. Leg een mooi laagje van de hazelnotenkruim op een bordje en leg daarop de quenelles van het dadel gember ijs.

Geniet ervan
Culinaire groet,
Laura

 

Probeer ook eens de crème brûlee met koffie karamel

No Comments

Post A Comment