Koffiedessert: crème brûlée met karamel
3351
post-template-default,single,single-post,postid-3351,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive
 

Koffie crème brûlée

Koffie crème brûlée

Koffieliefhebbers opgelet! Deze crème brûlée met koffie is zo lekker, zelfs als je geen koffie addict bent. Het is een puddinkje met koffie karamelsaus, waarbij de karamel niet wordt gebrand. Echt een heerlijkheid, bij een kopje koffie of glaasje Sauternes, dessertwijn. Ramekin vormpjes zijn wel echt nodig, deze zijn overal te verkrijgen en kan je ook gebruiken voor de tapas, altijd een goede investering dus.

 

Ingrediënten

Voor de karamel
110 gr lichtbruine basterdsuiker
2 dessertlepels water
2 eetlepels sterke koffie

Voor de vla
225 ml slagroom
1 eetlepel koffiebonen
1/2 vanillestokje, merg eruit geschrapt
1 eidooier
1 ei
65 gr. fijne kristalsuiker

Bereidingswijze

Verwarm voor de karamel de suiker en het water op laag vuur totdat de suiker is opgelost. Draai het vuur hoger en breng de siroop zonder te roeren aan de kook, totdat je karamel krijgt. Neem de pan van het vuur en voeg de koffie toe aan de karamel en roer rustig door. Roer tot een glad mengsel en verdeel het over de ramekinvormpjes.

Verwarm voor de vla de slagroom met de koffiebonen, vanillemerg op laag vuur tegen de kook aan. Haal van het vuur en laat tien minuten trekken. Je mag nu de oven voorverwarmen op 150C en een pan met water au bain marie aan de kook brengen.
Klop de eidooier met het ei en de suiker tot een dikke, bleke massa. Giet het roommengsel door een zeef en en meng het door het eimengsel. Met een garde kan je achtjes in de pan maken, net zo lang totdat het een vla wordt. Giet de vla over de karamel in de ramekinvormpjes.

Leg een theedoek in een braadslede, zet de vormpjes erin en giet zoveel kokend water in de braadslede totdat het halverwege de rand van de vormpjes komt. Zet de vormpje 30 a 40 minuten in de oven, de vla moet net stevig zijn. Laat de ramekins afkoelen en bewaar ze in de ijskast. Ga voor het opdienen met een mes rondom tussen de wand van de vormpjes en de puddinkjes en stort de crème brûlée.

Nog meer inspiratie voor koffie desserts…wat dacht je van deze tiramisu semifreddo?

 

No Comments

Post A Comment