Recept bietencake met gedroogde vijgen | heerlijk voor de herfst
2358
post-template-default,single,single-post,postid-2358,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

Recept bietencake

Recept

Recept bietencake

Dit recept van de bietencake is eenvoudig te maken, superlekker en er zit geen boter of olie in verwerkt. Wel amandelmeel, én dat maakt de cake zo lekker licht. Als Brabantse Bourgondiër vind ik het wel heel lekker om er een beetje roomboter op te smeren, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Ingrediënten voor 1 cake

200 gram lichtbruine basterdsuiker
4 grote eieren, gescheiden
200 gram fijngeraspte bieten
rasp en sap van 1 citroen
100 gram gedroogde vijgen in stukjes of rozijnen
100 gram amandelmeel
200 gram zelfrijzend bakmeel
snuf fijn zeezout
1 tl kaneel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170C. Bedek een cakevorm met bakpapier.
Mix de suiker en eidooiers door elkaar met de handmixer tot ze licht en romig zijn. Roer er voorzichtig de geraspte bieten door, dan de rasp en sap van de citroen, de vijgen en het amandelmeel. Zeef het zelfrijzend bakmeel, zout en kaneel over het het beslag en vouw ze erdoor met een grote lepel of pannenlikker.

Sla de eiwitten stijf in een grote, schone beslagkom tot zachte pieken omhoog blijven staan. Roer een volle eetlepel van het eiwit door het beslag om dit wat losser te maken en vouw er vervolgens zo licht mogelijk de rest doorheen. Schenk het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Zet 1 uur in de oven, of tot een satéprikker die je erin prikt, er netjes uitkomt. Laat 10 minuten in de bakvorm afkoelen en zet dan de cake op een taartrooster om helemaal af te koelen.

Recept is geïnspireerd op het kookboek VEG, het River Cottage kookboek.

Deze cake is heerlijk bij een kopje thee of als onderdeel van een lunchbuffet

No Comments

Post A Comment