Venkelzaadcrackers met sinaasappel fetaspread
2995
post-template-default,single,single-post,postid-2995,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
 

Venkelzaadcrackers met sinaasappel fetaspread

Venkelzaadcrackers met sinaasappel fetaspread

Zelf je eigen crackers maken is even een klusje, maar het resultaat mag er zijn. Heerlijke luchtige crackers, waar je eindeloos mee kan variëren. Dit recept kreeg ik eens door van Romee, die jarenlang een Borrelbox had in Amsterdam. Je kunt eventueel een grotere portie maken en het deeg in de vriezer bewaren. Voor deze variant gebruiken we venkelzaad, omdat dit heerlijk past bij de sinaasappel fetaspread. Je kunt ook maanzaad, sesamzaad, anijszaad gebruiken. Kijk maar eens in je keukenkastje en probeer het uit. Een pastamachine is wel echt heel fijn, en anders gebruik je een deegroller, goed voor de spierballen.

 

Ingrediënten crackers

500 gr 00 bloem (belangrijk dat je 00 bloem gebruikt, dan wordt het echt een lichte cracker, waar je naar op zoek bent)
250 ml water
50 ml olive oil
10 gr salt
2 theelepels (maatlepel) venkelzaad in vijzel malen
1 theelepel (maatlepel) ongemalen erbij doen.
maldon zoutvlokken

Bereiding

Alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine (of als je die niet hebt, met de hand).  1 a 2 minuten kneden (niet langer, anders worden de crackers minder knapperig). Bal van maken en in vershoud-folie half uurtje laten koelen in de koelkast. Heb je een pasta machine? Dan kun je het deeg daarmee in lange lappen uitrollen (bij mij werden de crackers lekker als ik hem tot stand 5 uitrolde, verschilt waarschijnlijk per roller. Niet te dik! Dan worden ze minder luchtig/licht). Anders met deegroller tot ca. 1 mm.

Het deeg op de bakplaat leggen en licht met water besprenkelen en dan nog wat maldon zoutvlokken erover strooien (niet teveel). Oven op 170 graden (ik kies altijd voor hete lucht, maar hier moet je echt even mee experimenteren, want elke oven werkt anders. En in ca. 20 minuten worden ze gaar. Na 10 minuten even de lades van je oven omdraaien zodat de hitte gelijkmatig verdeeld wordt en op het laatst ook de crackers omdraaien. Ze zijn klaar als ze beetje goudbruin zijn. Je merkt het als ze kunnen breken (of nog niet knapperig zijn). Af laten koelen en vervolgens in stukjes breken.

Ingrediënten sinaasappel fetaspread

300 gr feta
15 g dille
1/2 teentje knoflook
1/4 citroen (sap + zeste)
sap van 1/2 tot 1 sinaasappel
zeste van 1 sinaasappel
5 gram basilicum
kleine eetlepel anijszaad
1 theelepel suiker (soms meer)
Peper en beetje zout

Bereiding

Start met met feta, suiker, knoflook en sap en zeste van sinaasappels en citroen in keukenmachine te malen totdat het vloeibaar wordt. Pas op, niet te lang doormalen dan wordt het te nat. Maar wel dat er geen stukjes harde feta maar in zit. Dan dille en basilicum meemalen (redelijk kort, maar die mogen wel klein vermalen worden). Op het laatst de anijszaad en peper en zout naar smaak toevoegen en kort malen. Dan even proeven en iets van deze smaken toevoegen als nodig. Vooral oppassen dat het geheel niet te dun wordt doordat je hem te lang in de keukenmachine hebt zitten. Feta stijft wel weer beetje op in de koelkast, maar niet geheel.

Hou er rekening mee dat dit recept elke keer weer anders kan smaken, omdat de ene keer je knoflook heel sterk is, je citroen zuur of sinaasappel extra zoet. Proef dus tussentijds en voeg eventueel van het een wat meer of minder toe.

No Comments

Post A Comment