Zelf roomboter maken - Laura's Sabor
2842
post-template-default,single,single-post,postid-2842,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
 

Zelf roomboter maken

Zelf roomboter maken

Zelf roomboter maken is echt een leuk klusje, met een  boterzacht resultaat. Maak gerust een dubbele hoeveelheid, want je kunt de roomboter invriezen of er een heerlijke kruidenboter, hartige boter of zoete boter van maken.

 

Roomboter wordt gemaakt van koemelk en bestaat voor minimaal 80% uit vet, meestal 82%. Melk van de koe bevat per liter ruim 4% vet, waardoor voor iedere kilogram boter circa 20 liter melk nodig is. We maken met 500 ml slagroom één rol  huisgemaakte roomboter.

 

Ingrediënten & benodigdheden

500 ml slagroom
keukenmachine of handmixer
schone theedoek of kaasdoek
kom
pannenlikker of lepel
bakpapier
1 liter ijskoud water

 

Slagroom is geklopt. Nu de karnemelk uit laten lekken

De boter wordt ‘gewassen’

Home made roomboter

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereiding

Stap 1

Zet een bakje van 1 liter met water in de vriezer, zodat het water koud wordt. Dit heb je straks nodig om de boter te ‘wassen’.

Stap 2

Klop de slagroom met een handmixer, keukenmachine of heel ijverig met de hand, totdat deze klonterig gaat worden. Normaal gesproken is je geklopte slagroom dan mislukt, maar nu is dit JUIST de bedoeling.

Stap 3

Pak een schone theedoek of kaasdoek en spatel het botermengsel in de doek boven een kom. Nu zie je dat er vocht uit de doek komt. Dit is karnemelk. Laat je kind dit maar eens proeven, is heerlijk.

Stap 4

Schep het botermengsel weer terug in de kom waar je de slagroom eerder in had geklopt en laat het nog een keertje draaien. En herhaal stap 3. Meestal is nu het meeste vocht (karnemelk) wel uit de boter, en anders herhaal je stap 2 & 3 nog een laatste keer.

Stap 5

Nu haal je het koude water uit de vriezer en dit doe je in een schone kom. Je pakt de thee/kaasdoek en gaat de boter in het koude water ‘wassen’. Dit doe je net zolang, totdat het water niet meer troebel is. Dus soms moet je het water wel 2 of 3 keer vervangen. Het is niet erg als je geen ijswater meer hebt, dan vervang je het troebele water gewoon door koud water uit de kraan. Het is met name belangrijk dat de boter niet te warm wordt.

Stap 6

Je boter is  klaar. Wil je gezouten boter, voeg dan wat zout uit de molen toe. Rol de boter in een bakpapier en bewaar in de koelkast voor 3 á 4 weken of in de vriezer voor een aantal maanden. Of laat de boter even opstijven en gebruik deze zo voor een lekkere smaakvariant.

2 Comments
 • Marissa
  Posted at 17:35h, 01 mei Beantwoorden

  Hoi Laura, wat ik.me afvraag, is of ik ook roomboter kan maken van verse melk van de boer en dan de bovenste laag gebruiken… enig idee?

  • Laura
   Posted at 15:22h, 13 mei Beantwoorden

   Hai Marissa, het is belangrijk dat het vetpercentage van de slagroom minimaal 30% is en dan kan je er roomboter van maken. Succes!

Post A Comment