De lekkerste recepten met riblappen - Laura's Sabor
549
post-template-default,single,single-post,postid-549,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

De lekkerste recepten met riblappen

De lekkerste recepten met riblappen

Mijn man komt met regelmaat thuis met impulsaankopen (marketeer in de FMCG, dus dat verklaart het een en ander). Van zijn probeersel blauwe hagelslag word ik niet meteen enthousiast…maar, het wil nogal eens voorkomen dat hij zich bij de slager niet kan inhouden. En dan komt hij thuis met drie kilogram riblappen. Daar word ik dan wel weer blij van! Als het buiten een beetje miezerig weer is, zoals vandaag, en ik bedenk dat we dit weekend een fles rode wijn openen met een passend stoofpotje dan vind ik het heerlijk om riblappen te bereiden en het huis te verwarmen met aangename geuren. Ik heb de stoofschotels ook meerdere keren bij vrienden en familie thuisgebracht, wanneer ik dacht dat een huisgemaakt maaltje hetgeen was wat ze wel even konden gebruiken. Meestal breng ik de pan dan mee en hoeven ze deze alleen maar een half uurtje op het vuur te zetten en vult de kamer zich met de heerlijke geuren.

Vandaag staat dus het hele fornuis vol met oranje gietijzeren pannen. Inmiddels heb ik een drietal favoriete recepten die ik graag met je wil delen. Voor elk recept geldt: neem de tijd! Hoe langer het vlees opstaat, hoe malser en lekkerder het wordt. En als je een beetje geduld hebt, de volgende dag zijn de riblappen nog lekkerder. Ik maak altijd extra veel en vind het ideaal om stoofvlees in te vriezen. Er is een ruime keus aan stoofvlees van het rund: riblappen, runderlap of sucadelap. Ik verkies vaak de riblappen, omdat dit de meest malse stukken rundvlees zijn, dat komt ondermeer omdat deze de meeste stukken vet bevatten.

    • Traditioneel: riblappen met mosterd

      De allerlekkerste rendang volgens het recept van Janneke Vreugdenhill

      Runderstoofpot met verse dadels

Traditioneel: riblappen met mosterd

1 kilo riblappen
Op kamertemperatuur (min. 30 minuten van te voren uit de koelkast halen)
2 grote uien grofgesneden
3 knoflooktenen grofgesneden
mosterd naar keuze (ik verkies dijon mosterd)
olie en roomboter
peper/zout
runderbouillon, zorg dat vlees onderstaat

Doe de riblappen een half uur van te voren uit de ijskast en laat op kamertemperatuur komen. Snijd de ui en knoflook in grove stukken. Zet een stoofpan op het vuur en laat deze warm worden. Bestrooi ondertussen het vlees met peper en zout en smeer de riblappen in met mosterd. Mosterd bevat azijn en aangezien dit zuren in zich heeft, zorgt dit ervoor dat het bindweefsel afbreekt (pezen en zemen), daarmee kan het stoofproces iets worden versneld, maar ik heb puur gekozen voor de mosterd vanwege de smaak.

Verhit de olie en boter in de pan en bak de ui en de knoflook aan. Voeg vervolgens de riblappen toe, laat even aanbakken op middelhoog vuur en laat deze dan een uurtje met de deksel op de pan sudderen. Na een uurtje voeg je er bouillon aan toe en laat je het net zolang op het vuur staan, totdat het stoofvlees uit elkaar valt. Ik heb als richtlijn 3 uur, kan soms iets korter maar langer is bijna altijd lekkerder.

Te combineren met aardappeltjes, frietjes, verse salade. Mocht je de volgende dag nog wat vlees over hebben dan is dit ook echt superlekker door een pappardelle en kan je er nog een Italiaanse twist aangeven door er wat rozemarijn en rode wijn aan toe te voegen, zodat je meteen een mooie saus hebt. Beetje parmezaanse kaas en klaar ben je.

Rendang

1 kilo riblappen, in dobbelstenen
3 el geraspte kokos, lichtbruin geroosterd
2 – 4 rawits (rode pepertjes), met of zonder zaadlijsten, grof gesneden
3 cm gemberwortel, grofgesneden
2 teentjes knoflook, grofgesneden
2 uien, grofgesneden
3 kruidnagels
1 tl koenjit
2 tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
1 kilo riblappen, in dobbelstenen
3 el olie
1 stengel sereh (citroengras), gekneusd
1 el vloeibare tamarinde (als je deze niet voorradig hebt geen ramp, kan prima worden weggelaten)
600 ml kokosmelk

Pureer of stamp de kokos, rawit, gember, knoflook, ui en specerijen in een keukenmachine of vijzel tot een fijne pasta. Verwarm de olie in een zware stoofpan en fruit zachtjes de kruidenpasta. Draai het vuur hoger, doe het vlees in de pan en bak omscheppend even mee. Voeg de sereh, tamarinde en een theelepel zout toe. Schenk de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat, met deksel schuin op de pan, minimaal 3 uur sudderen.

Runderstoofpot met verse dadels

1 kilo riblappen
2 uien
1 knoflookteen
2 vleestomaten
halve eetlepel kaneelpoeder (ik vind iets meer lekker)
1 theelepel gemberpoeder (ik vind iets meer lekker)
sap van halve citroen
0,75 liter runderbouillon
250 gram dadels
2 takjes munt

Bereiding volgt nog

2 Comments
  • Leann
    Posted at 17:11h, 13 januari Beantwoorden

    Ik zou graag de bereiding willen zien van het derde recept!!!! Jammiejammie die klinkt zooooo lekker!!

    • Laura Vrenken
      Posted at 20:37h, 25 maart Beantwoorden

      Oh die ga ik zeker nog een keer uitwerken. Sorry voor deze late reactie.

Post A Comment