Citroen yoghurtijs met laurier en jeneverbessen
2620
post-template-default,single,single-post,postid-2620,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

Citroen-yoghurtijs met laurier & jeneverbessen

Citroen-yoghurtijs met laurier & jeneverbessen

Dit recept kan ik helaas niet claimen, maar schrijf ik toe aan het prachtige boek van Ottolenghi | Sweet. Als je het proeft, dan denk je, ja dit klopt, laurier met citroen. Dat vind ik zo leuk aan koken, dat je mooie ingrediënten samen brengt en daarmee kan verrassen. Okay, ijs dus! Ik vind het geweldig om ijs te maken. De ijsmachine is ook een grote keukenvriend. En dit recept is fris en ook een beetje winters. Bij ijs maken, probeer ik altijd te kijken of ik kan spelen met iets minder suiker, dan het recept voorschrijft. Je hebt het nodig om de juiste textuur te krijgen, maar ik vind mierzoet ijs persoonlijk niet zo lekker.

 

Ingrediënten

175 gram fijne kristalsuiker (minder dan originele recept)
250 ml water
geschaafde schil van 1/2 citroen + 60ml citroensap
1 klein vers laurierblad -> vers is echt té lekker, dus ga daarvoor
250 gram Griekse yoghurt (eventueel nog iets extra toevoegen als je het ijs nog te zoet vindt)
1 theelepel gedroogde jeneverbessen, fijn gekneusd in een vijzel of met een deegroller
60 ml slagroom

Bereiding

Maak de suikersiroop door de suiker en het water in een steelpan op halfhoog vuur te zetten. Ik roer zelf nooit door de suiker en wacht gewoon totdat de suiker is opgelost.  Voeg de citroenschil en het laurierblad toe en laat ongeveer 12 minuten pruttelen tot er nog 300 ml siroop in de pan zit. Het leuke is, dat dit bij mij altijd precies klopt na die 12 minuutjes. Neem de pan van het vuur en laat het afkoelen, zeef de siroop en verwijder de citroenschil en het laurierblad. Zet tot gebruik in de koelkast.

Doe de yoghurt in een grote kom en klop er geleidelijk de gezeefde suikersiroop en citroensap door, gevolgd door de jeneverbessen. Ze de kom, tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Giet vlak voor je het ijs gaat draaien de slagroom in een kom en klop deze met een handmixer totdat er zachte pieken ontstaan. Daarna je je hier aan toevoegen de yoghurt-suikersiroop.  Zorg dat alles goed is vermengd. Doe het mengsel in de ijsmachine en laat 30 minuten het ijs draaien en schep daarna over in een diepvriesbakje.

Serveertip

Haal 15 minuten voor het serveren het ijs uit de vriezer. Ik serveer dit ijs, met mini madeleines met honing pistache. Dat recept ga ik ook nog uitwerken. En wat ook zo leuk is, om een klein scheutje citroenolie over het ijs te besprenkelen.  En ik laat mijn gasten een keuze maken voor een drankje bij het nagerecht. Dat is dan een pistache-roomlikeur of limoncello, die ik beiden heb gekocht toen ik in de amalfi kust was. Te lekker, en helemaal af.

Dit dessert is onderdeel van het Midden-Oosters menu. Te boeken bij Laura’s Sabor als huiskamerdiner.

 

 

No Comments

Post A Comment