Recept semifreddo tiramisu met koffie chocoladesaus - Laura's Sabor
2393
post-template-default,single,single-post,postid-2393,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
 

Recept semifreddo tiramisu met koffie chocoladesaus

Recept semifreddo tiramisu met koffie chocoladesaus

Zoals sommigen van jullie misschien wel weten ben ik helemaal gek van koffie.  Dus hierbij het recept voor de semifreddo tiramisu met koffie chocoladesaus.

Het is echt zo’n fijn recept voor een grote opdracht of gezelschap. Je kunt deze semifreddo desnoods weken van te voren maken én dan tover je binnen no-time dit heerlijke nagerecht op tafel. Mijn gasten zijn ook helemaal gek van de gekarameliseerde hazelnoten, en om het feest nog completer te maken, mogen ze zelf de koffie chocolade saus toevoegen.

Ingrediënten

Suikersiroop
200 gram fijne kristalsuiker
100 ml water

Semifreddo
4  grote eieren (gesplitst)
snuf  zout
500 gram mascarpone
een pak lange vingers (voor dit recept kan je prima huismerk nemen en afhankelijk van jouw wensen gebruik je ze allemaal of wat minder)
ca. 200 ml sterke koffie voor de tiramisu

Voor erbij
1 espressokopje voor de koffie chocoladesaus
handvol blanke hazelnoten
kristalsuiker voor het karameliseren
80 gram pure chocolade en 80 gram melkchocolade
scheutje slagroom
cacaopoeder

Bereiding semifreddo

 • Begin met het maken van de suikersiroop. Zet een steelpannetje op middelhoog vuur en doe hier 200 gram fijne kristalsuiker en 100 ml water in. Laat de suiker volledig oplossen en zet daarna het vuur uit en laat de suikersiroop afkoelen.
 • Maak lekkere sterke koffie, deze mag je ook laten afkoelen.
 • Scheid de 4 eieren en zet de eidooiers apart. Begin dan met het stijf kloppen van de 4 eiwitten met een snuf zout. Als je je handen vrij wil houden doe je dit in de keukenmachine, zorg voor een schone kom en anders gaat het ook goed met de handmixer.
 • Gebruik als het kan een wat grotere kom voor het kloppen van de eidooiers, omdat je hier zowel de suikersiroop als de mascarpone doorheen gaat mixen en als laatste de stijve eiwitten.
  Klop de vier eidooiers met de garde of handmixer en giet hier langzaam de afgekoelde suikersiroop door. Wanneer al de suikersiroop is opgenomen, mag je de mixer nog een paar minuutjes op hogere snelheid laten draaien, totdat de massa wat lichter van kleur wordt. Daarna mag je de mascarpone door het mengsel roeren. En tot slot spatel je voorzichtig de eiwitten door het mengsel.
 • Nu begint het leuke klusje. Het opbouwen van de semifreddo in een cakeblik. Gebruik een standaardvorm en bedek dit met vershoudfolie. Het allermakkelijkste is om 1 laagje over de breedte van het cakeblik te leggen. Dit betekent misschien dat de zijkanten niet bedekt zijn, maar dat is geen enkel punt.

 

Opbouwen van de semifreddo:

 • Begin met een laagje van het mascarponemengsel
 • Daarna een laagje lange vingers, die je eerst even in de afgekoelde koffie doopt. Niet te lang, want dan worden ze te zacht. Zorg wel dat je de lange vingers over de lengte van het cakeblik legt. Dus wanneer je de semifreddo aansnijdt zie je de lange vingers zitten. Anders is het leuke effect weg.
 • Zo bouw je verder laagje voor laagje
 • Ik heb meestal drie laagjes, zorg dat je als laatste laag genoeg hebt voor het mascarponemengsel
 • Nu mag je de semifreddo afdekken met vershoudfolie en kan deze voor minimaal 4 uur in de vriezer. Langer is dus ook prima.

En dan de lekkere aanvullingen: gekarameliseerde hazelnoten & koffiechocoladesaus
Maak deze op de dag dat je het dessert wil serveren.

Bereiding hazelnoten

Leg een velletje bakpapier klaar op je aanrecht, waar je de gekarameliseerde hazelnoten op kan leggen.
Voor de hazelnoten gebruik je een koekenpan. Zet deze op middelhoog vuur en bedek de pan met een laagje kristalsuiker.
Zorg dat je niet gaat roeren of gaat schudden in/met de pan. Wanneer je de suiker lichtbruin ziet verkleuren voeg je de hazelnoten toe. Deze schep ik altijd even door met een houten spatel. Zorg dat ze niet te bruin worden of dat de kristalsuiker donkerder kleurt, want dan worden ze bitter en is het echt niet meer lekker. Maar, dat gaat niet gebeuren want als je erbij blijft is dit klusje zo klaar. Leg de hazelnoten op het bakpapier. Niet aankomen met je vingers, want je verbrand je meteen aan de hete suiker.  Als ze zijn afgekoeld dan kan je deze met een koksmes of hakmes nog wat fijner hakken. De hazelnoten kan je afgedekt nog weken bewaren.

Bereiding koffie chocoladesaus

Smelt ca. 80 gram pure en 80 gram melkchocolade in een steelpannetje en laat het rustig smelten. Voeg hier een scheutje slagroom aan toe en een kopje espressokoffie. Houd warm voor het serveren. Ik vind het leuk om dit in een schenkkannetje te serveren, zodat iedereen het aan zijn/haar eigen stukje semifreddo kan toevoegen.

Het serveermoment van de semifreddo tiramisu

Ik haal de semifreddo een half uur voor serveren uit de vriezer. Dan wordt deze wat zachter en vind ik persoonlijk dat de romige smaak beter naar voren komt, anders heb je echt een ijstaart. Voor het serveren pak je een mooie serveerplank of leisteen. Je kiepert het cakeblik om en haalt het los en dan trek je voorzichtig de vershoudfolie ervan af. Gebruik dan een klein zeefje om de cacao boven de tiramisu te zeven. ik vind het wel mooi als de plank ook een beetje is versierd met cacaopoeder. Bestrooi dan de semifreddo met de hazelnoten en laat de oudste, jongste gastheer/gastvrouw de semifreddo aansnijden en verdelen over de gasten. Zij kunnen dan zelf de koffie chocolade saus over het stukje semifreddo schenken.

Geniet, het is goddelijk ongezond
Culinaire groet,
Laura

 

Probeer ook eens de crème brûlee met koffie karamel

No Comments

Post A Comment