Paddenstoelentapenade met cantharellen
3178
post-template-default,single,single-post,postid-3178,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive
 

Paddenstoelentapenade

Paddenstoelentapenade

Paddenstoelen, een prachtig herfstproduct waar je zoveel gerechten mee kan bereiden. Dit recept van tapenade is eenvoudig te maken en heerlijk als smeersel voor bij de borrel of als basis van een pastagerecht.

Ingrediënten

250 gram kastanjechampignons
5 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
2 knoflookteentjes fijngesneden
aantal takjes verse tijm
olijfolie extra vierge
scheut witte wijn
sap van 1/2 citroen
50 gram zwarte olijven zonder pit
2 a 3 eetlepels basilicum, fijngesneden
2 eetlepels verse bladpeterselie fijngesneden
zeezout
peper

Voor de extra lekkere topping

oud (stok)brood
handjevol cantharellen
roomboter
olijfolie
zeezout

Bereiding

Laat het eekhoorntjesbrood 15 a 20 minuten weken in lauwwarm water. Zeef het eekhoorntjesbrood en snijd ze fijn. Maak de kastanjechampignons schoon en hak ze niet al te fijn (bijvoorbeeld keukenmachine). Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olijfolie en bak op hoog vuur (belangrijk!) de paddenstoelen met de knoflook en verse tijm al omscheppend bruin. Laat het vocht verdampen en sprenkel het citroensap en een scheut wijn erover. Zet het vuur uit als als citroensap en wijn zijn opgenomen.
Hak de olijven grof, doe de champignons over in een kom en meng de olijven, basilicum en peterselie erdoor. Voeg al roerende een dun straaltje olijfolie toe tot er een smeuïge spread ontstaat. Voeg  zeezout en versgemalen peper naar smaak toe. De tapenade heeft het meeste smaak als je deze lauwwarm serveert.

Extra lekker

Maak je eigen crostini’s door oud(stok)brood te besprenkelen met olijfolie en krokant te bakken in een voorverwarmde oven 220C totdat ze goudbruin zijn.  Koop een handjevol cantharellen en maak deze met een keukenpapiertje goed schoon, want ze kunnen veel zand bevatten. Wanneer de tapenade lauwwarm is, kan je de cantharellen op hoog vuur bakken in de olijfolie en roomboter. Als ze bruin kleuren, dan geef je een draai van de zoutmolen. Serveer de crostini met de tapenade en gebakken cantharellen.

Binnenkort geven we op de blog van Laura’s Sabor ook het recept van zongedroogde tapenade. Heerlijke aanvulling voor bij de borrelplank. Hou Instagram in de gaten voor een update.

 

 

No Comments

Post A Comment